marți, 21 ianuarie 2014

Importanța practicii și a experienței pentru studenți în angajare

Paradoxul de pornire: "la angajare mi se cere experiență, dar nu o pot acumula fără să fiu angajat".


Dacă aveți între 18 și 25 de ani cu siguranță v-ați lovit măcar odată de acest paradox. Este clar că nu este doar o problemă locală, este o problemă cu care se confruntă toți tinerii de pe această planetă în momentul în care își caută un loc de muncă.

Procentele de mai jos vorbesc de la sine: 

Momentan ne este clar că există o problemă pe care trebuie cumva abordată. Dar să revenim la paradoxul de pornire. Nu poți acumula experiență dacă nu lucrezi undeva, dar nimeni nu te angajează fără experiență.

La această situație se mai adaugă, legislația rigidă de angajare, lipsa unor facilități fiscale reale și nesiguranța economică din piață. Singura soluție care se întrevede aici este acumularea experienței din timpul studiilor sau înafara jobului.

De aici se naște ideea de practică de specialitate pentru studenți sau internshipuri. Ideea oricât de nobilă este se lovește, în România, de un vid legislativ și o lipsă de asumare a responsabilității. 

Universitățile nu sunt obligate sa asigure organizarea tuturor stagiilor de practică pentru studenți (o fac în procent de 30-40%) iar companiile nu pot lua un tânăr în practică sau internship fără să fie student (cu convenție de practică validă) sau fără să îl angajeze cu forme legale.

Până când aceste aspecte se vor normaliza legislativ, Adecco România își asumă responsabilitatea să schimbe lucrurile. În urma desfășurării proiectului cu finanțare POSDRU de stagii de practica pentru studenți, Adecco pune la dispoziția tinerilor (elevi +18, studenți și absolvenți) din România platforma www.practica-ta.ro.

Dacă vă regăsiți în aceste categorii atunci pentru voi platforma chiar poate face minuni. Este la stadiul de populare cu utilizatori și pentru a vă familiariza cu ea vă lăsăm două tutoriale:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu