joi, 30 ianuarie 2014

Ce câștigă o companie dacă angajează sau ia în internship un tânăr?

pentru început trebuie să spunem că are numai de câștigat :)


Postarea de astăzi pornește de la un articol anterior care trata paradoxul cu care se confruntă tinerii care doresc să se angajeze. Dorim să punem pe tapet toate avantajele pe care o companie le are dacă implică tinerii în activitatea de zi cu zi. 

După cum bine știm în prezent există un set de lacune legislative care fac mai dificilă angajare. În prezent un tânăr/ student poate face un internship/ stagiu de practică într-o companie doar prin două modalități:
  • Având o convenție de practică încheiată între el, universitate și compania respectivă (fără să fie plătit).
  • Fiind angajat cu forme legale de către companie și să primească titulatura de "intern" (în acest caz trebuie să fie și plătit)
Până acum convenția de practică este cel mai avantajos mod prin care o companie poate primi tineri în practică. Totuși acest lucru desparte tinerii în studenți și absolvenți. Primii dintre aceștia au din start un avantaj pentru ca au o universitate care să le valideze convenția ceilalți nu.

Totuși ca să echilibrăm puțin situația vom trece mai jos câteva avantaje pe care statul le oferă firmelor care angajează absolvenți. Cu ajutorul portalului www.avocatnet.ro am întocmit următoarele rânduri. 






Conform reglementărilor, angajatorii care încadrează în muncă anumite categorii de persoane pot beneficia de stimulente financiare de la stat, calculate în funcție de Indicatorul Social de Referință (ISR), care în 2014 are valoarea de 500 de lei. Cei care încadrează în muncă absolvenți ai unor instituții de învățământ primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, o subvenție ce diferă în funcție de studiile salariaților. Astfel, pentru fiecare absolvent încadrat, angajatorii primesc:
  • o suma egală cu valoarea ISR pentru absolvenții ciclului inferior al liceului sau ai școlilor de arte și meserii;
  • o suma egală cu de 1,2 ori valoarea ISR pentru absolvenții de învățământ secundar superior sau învățământ postliceal;
  • o suma egală cu de 1,5 ori valoarea ISR pentru absolvenții de învățământ superior.
În cazul în care absolventul este persoană cu handicap, subvenția se acordă timp de 18 luni. Totodată, subvenția nu se acordă pe perioadele în care raporturile de muncă sunt suspendate.

Atenție! Noi dispoziții, aplicabile din 22 octombrie 2013, stabilesc că angajatorii NU mai beneficiază de scutirea de la plata contribuției datorate la bugetul asigurărilor pentru șomaj aferentă absolvenților încadrați în muncă.

Obligații: Angajatorii trebuie să angajeze absolvenții pe perioada nedeterminată și să mențină raporturile de muncă cu aceștia cel putin 18 luni. În cazul în care raporturile de muncă încetează mai devreme de 18 luni (din motive neimputabile angajaților) angajatorii vor restitui subvențiile primite pentru fiecare absolvent, plus dobânda de referința a BNR.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu